Rosenrot

 

Rosenrot (rhodiola rosea)

Roten till allt gott…

 

Rosenrot kallas ibland ”Nordens ginseng” men många använder hellre rosenrot än ginseng, då den senare kan ha vissa negativa bieffekter.

 

Efterhand som forskningen går framåt framkommer mer och mer om rosenrotens egenskaper.

 

Anpassad effekt efter kroppens behov

Detta kallas för en adaptogen effekt och hittills har man hittat elva olika arter i världen som har denna effekt. Men nyare forskning visar att endast tre av dessa arter uppfyller kraven till 100%: chisandra, rysk rot och rosenrot.

 

Dokumenterad effekt

Man kan spåra användandet av rosenrot mer än tretusen år tillbaks i tiden och de i folkmedicinen angivna effekterna har i förbluffande grad bekräftats av modern forskning.


Här (aug 2008) har exempelvis ett nytt forskningsresultat presenterats med ytterligare bekräftelser:

Nordic journal of psychiatry berättar om att rosenrot kan lindra depression. Det visar sig att extrakt från örten Rhodiola Rosea (rosenrot), en art i familjen fetbladsväxter, är en effektiv behandling mot lättare depression. Deprimerade patienter som fick inta ett extrakt av rosenrot blev betydligt bättre till mods,jämfört med placebo… Forskarna konstaterade att förutom att vara en lindring för deppade, verkarrosenrot också förbättra ens kognitiva och sexuella förmåga, samt mental och fysisk förmåga att hantera stress.

 

Ytterligare en rapport (okt 2008). Hämtat från www.halsa.se :

Känner du dig deppig? Då kanske du ska prova rosenrot? En ny studie visar att människor som är nedstämda och har lättare depressioner kan bli hjälpta av rosenrot. Dessutom visar ytterligare en annan studie att fruktflugor som fick näring med rosenrot levde i genomsnitt 10% längre än de flugor som fick andra örter med livsförlängande egenskaper.

 

Fler än ettusen rapporter finns om rosenrot, många från Ryssland där man länge använt den, bl.a. till astronauter!


 

Norr om polcirkeln


Den rosenrot som växer norr om polcirkeln har visat sig innehålla just de unika ämnen (rosavin, rosarin och salidrosid) med förhållandet 3:1:1, som enl. forskningen sägs ge den bästa effekten.Dessa vilt växande plantor har visat sig innehålla upp till 40 ggr mer verksamma ämnen än de som odlas på sydliga breddgrader. Rötterna som varsamt skördas och torkas på samma traditionella sätt som man gjort sen urminnes tider, är ofta upp till 150 år gamla och har långsamtvuxit i en unik, ren miljö i midnattssolens ljus.

   Samiska kvinnor har skördat och torkat i s.k. rysk ugn på samma unika sätt i mer än femhundra år. Förfäder till dessa kvinnor presenterade år 1755 rosenroten för Linné, som sedan lär ha använt den ofta och omtalar örten i mycket positiva ordalag i sina skrifter.

 

Doseringsförslag:

 

Börja ett par dagar med 10-15 droppar varje morgon, gärna i en matsked vatten.

Därefter 5-6 droppar.

Gör ett uppehåll på ca en vecka efter tre veckors användning etc.

 

En flaska innehåller 25 ml tinktur av svensk vilt växande rosenrot och 40%-ig alkohol. Inga tillsatser! Räcker ca 7 veckor.

 

Vi tillhandahåller också torkat pulver från samma leverantör som tinkturen kommer från och detta pulver kan användas i ex. müsli eller en hälsodryck på morgonen. Max ett kryddmått per morgon. Detta pulver används förresten till hästar och även till mindre husdjur. Man doserar ca 1 tesked/dag till en häst.

 

Finns också ”tuggrötter”, en restprodukt från tinkturutvinningen. Det återstår ca 20% av verksamma ämnen i dessa små rotdelar och många, t.ex. chaufförer

efterfrågar dessa och tuggar gärna i sig några rötter då och då



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0