Gluten - autism

Gluten - exorfiner - opioider - omega3 - autism
 
I modern tid föds allt fler barn med antikroppar överförda av modern under graviditeten som burit på en skadad och läckande tarm. Detta har pågått under lång tid, under åtskilliga generationer sedan den genetiska modifieringen av spannmålet började för mer än 100år sedan, och då framförallt vetet för att få en större härdighet och högre avkastning
 
Det finns övertygande bevis för att allergier mot vissa livsmedel kan bidra till autism. Påverkan från gluten och kasein är bevisligen kopplade direkt till autism. Dessa proteiner är svåra att smälta och, speciellt om de införs mycket tidigt i livet, och kan utlösa en allergi. Peptider, vilka är små fragment av dessa proteiner, kan verka direkt i hjärnan genom att efterlikna kroppens egna naturliga opioider som t.ex. endorfiner eller enkefaliner (i hjärnan förekommande morfinliknande peptider med smärtstillande effekt). Peptiderna kan också kallas exorfina.
 
Som ett resultat av detta finns det en ökning av opioid aktivitet som leder till många autistiska symptom. Forskare har funnit ökade nivåer av dessa exorfina peptider i blod och urin hos barn med autism. Exorfina peptider kan härleddas från partiellt spjälkade proteiner, speciellt då från livsmedel som innehåller gluten och kasein. Till exempel kallas en exorfin peptid( IAG) som härrör från gluten i vete, denna peptid har hittats hos 80 % (!) av autistiska patienter. 
 
Vissa experter tror att en brist på zink och vitamin B6, som är nödvändig för en fungerande produktion av magsyra och proteinsmältning, att brist kan bidra till dålig smältning av proteiner - vilket leder till ofullständigt nedbrutna peptider eller exorfina peptider som efterliknar kroppens egna naturliga opioider.
 
Stöd för denna hypotes har kommit från många anekdotiska rapporter om dramatiska förbättringar hos barn med autism när kasein (proteinet i mjölk) och gluten (protein i vete, korn och råg) togs bort från deras kost. Man kunde direkt konstatera att halterna av exorfina peptider i blodet minskade till normala nivåer och att symtombilden för autism förbättrades.
 
Många föräldrar till autistiska barn har rapporterat att deras barn upprepat behandlats med långvariga kurer av antibiotika för t.ex öroninfektioner eller luftvägsinfektioner under barnets första levnadsår. Barnen fick dessa behandlingar innan de diagnostiserats för autism. 
 
Överexploatering av bredspektrumantibiotika är som ett dubbelkantat svärd. Antibiotikan dödar både de godartade och skadliga bakterier i mag-tarmkanalen, vilket i sin tur kan försvaga eller skada tarmmembranen. Detta tros orsaka en gastrointestinal störning som kallas "läckande tarm". Risken är då påtaglig att ofullständigt nedbrutna molekyler som inte bör absorberas av tarmen, kommer in i blodomloppet
 
En studie där det ingick 60 autistiska barn med gastrointestinala symtom, hade över 90 % av dem kroniskt inflammerade tarmar som ett resultat av bakteriell infektion.
 
I andra studier har man noterat brist av essentiella fettsyror hos barn med autism. Forskning har visat att en del autistiska barn har ett defekt enzym som avlägsnar de essentiella fettsyrorna från hjärnans cellmembran snabbare än normalt. 
Autistiska barn behöver en högre dos av essentiella fettsyror än barn i medeltal. Komplettering med omega-3 fettsyror visar på kliniska förbättringar i beteende, humör, fokus och koncentration, spontant tal, fantasi, tankeprocess, och i sömnmönstret. Tillskott av Omega-3-fettsyror bromsar upp aktiviteten hos det defekta enzymet, och detta gör det möjligt att bygga upp nivåerna av de essentiella fetterna i hjärnvävnaderna.
 
*NOT. Om modern inte äter fet fisk eller får i sig tillräckligt med omega-3 fettsyror i kosten, kan detta påverka utvecklingen av barnets hjärna under graviditeten. Den grå substansen i hjärnan består till ca 60 procent fett, varav ungefär en tredjedel är DHA - en omega-3-fettsyra. DHA används av hjärnan för att bygga upp sin grundläggande struktur och är därmed avgörande för en normal utveckling av hjärnan, liksom för ett psykiskt välbefinnande. 
 
------------------------------------------
 
Autism - Celiaki - Glutenintolerans
Autism
 
Autism är en sjukdom som gör att små barn att inte utveckla normala sociala relationer, och kan börja från två års ålder. Ett autistiskt barn beter sig också i tvångsmässiga och rituella sätt, och ofta kommunicerar på ett avvikande sätt.
 
Höga nivåer av antikroppar mot gluten och kasein (ett protein i mjölkprodukter), har genomgående funnits i prover gjorda på autistiska barn. Övertygande forskning visar att en glutenfri och kasein-fri kost kan dramatiskt minskar symptom på autism.
 
En specialist i autism och schizofreni från universitetet i Oslo i Norge, Karl-Ludwig Reichelt, MD - en pediatrisk forskare där, påstår att autistiska barn inte producera tillräckligt peptidaser. Peptidaser är enzymer som bryter ner peptider (aminosyra kedjor) av kasein och gluten. Följdriktigt, att delvis smälta peptider från kasein och gluten in i blodomloppet genom en komprometterad skadad tarmvägg, dessa migrerar sedan till hjärnan, där de påverkar individens kognition och beteende. 
 
För att undersöka hur effektiv en glutenfri och kasein-fri kost är, utfördes en studie av Reichelt år 1995, man placerade 15 autistiska barn på denna diet i fyra år. Varje autistiskt barn, uppvisade bättre kognitiv förmåga, socialt beteende, och kommunikationsförmåga - utom vid de tillfällen när de åt mat som innehåller gluten och kasein. 
 
J. Robert Cade MD, från University of Florida, Gainesville, har också genomfört liknande forskning. En av hans studier visade att 81 procent av autistiska barn han behandlat med en glutenfri, kasein-fri kost visade förbättringar i deras beteende !
 
 
*Ca 400 föräldrar till barn med autism , Aspergers syndrom eller genomgripande störning i utvecklingen,genomgick en internet baserad intervju under slutet av 2000-talet. Föräldrar rapporterade 50% till 80% av barnen förbättras med läkemedelsbehandling för 9 kategorier av läkemedel , medan 0% till 25% uppgav att deras barn blev värre. Resultaten var olika för olika mediciner. Flera andra behandlingar diskuterades. Till exempel hälften av alla barn på en glutenfri och mejerifri diet rapporterades som förbättrats. Och 50% till 70% av föräldrarna uppgav att deras barn förbättrades med utbildning och beteende terapi .
 
 
 
*Barn med verbal apraxi har problem med att säga ord och kan få allvarliga talproblem . Många forskare har trott att verbal apraxi är en störning i hjärnan. Denna studie tyder på att verbal apraxi kan vara ett resultat av näringsmässiga problem. Denna studie testade 187 barn med verbal apraxi . Många av barnen hade också autism . 
 
 
Alla barn tog 400-3,000 internationella enheter (IE) vitamin E dagligen. De tog också 1-3 gram fleromättade fetter (inklusive omega 3-fettsyror ) per dag. Nästan alla familjer rapporterade att de barn som fick E-vitamin och omega 3- terapi hade bättre tal, imitation , samordning och ögonkontakt Man beskrev även testresultat blod för 26 av barnen. 
 
 
De rapporterade låga karnitin nivåer, höga halter anti- gluten antikroppar , låga D-vitamin nivåer, problem med fett absorption, och andra resultat. Författarna beskrev hur nutrition och metabolism kan vara olika i en del barn med autism . Författarna säger att två stora problem med denna studie var att de frågade föräldrar att ge sin egen åsikt om huruvida barnen fick i sig bättre, och de använde inte placebo kontroller. Trots det sa de resultaten är mycket lovande.
-----------------------------------------------------------------------------
 
 
Kortfattat är Gluten ett protein, likaså är Kasein. Gluten är ett protein som finns i alla sädesslagen vete,  korn, råg, och de flesta havreprodukter.
Kasein är ett protein som finns i alla mjölkprodukter. För dom flesta barn är Gluten och Kasein ett gift. Dessa läcker ut i tarmen osmälta och fäster vid opiatreceptorer hos barn med Autism. I huvudsak kan man säga att många Autistiska barn är "drogade" på vete och mjölkprodukter.
 
 
Även föräldrar har under årtionden rapporterat att det finns samband mellan Autismen och dieten, men få forskare och läkare har tagit till sig informationen på allvar.
Nu visar en växande forskning att vissa livsmedel verkligen ser ut att påverka barnen i utvecklingsländerna och orsakar Autistiska beteenden, detta är inte på grund av allergier, men eftersom många av dessa inte riktigt kan bryta ner vissa proteiner.
 
 
Forskare i England, Norge och USA har tidigare hittat peptider (nedbrytningsprodukter av proteiner) med opiatisk aktivitet i urinen hos en hög andel av Autistiska barn.
Opiater är läkemedel, som morfin, som påverkar hjärnans funktion. Dessa faktorer har nu nyligen bekräftats vid Johnson&Johnson Ortho Clinical Diagnostics.
 
 
De två viktigaste faktorerna verkar vara Gluten och Kasein proteinet.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0