Nypon

Nypon innehåller höga halter av antioxidanter och vitaminer. Många forskningsstudier som gjorts tidigare har pekat på hur ämnen i nypon och även i andra frukter och bär kan hämma cancercellers förmåga att dela sig.

I ett samarbete med Lunds universitet 2004 studerade forskaren Marie Olsson vid Statens lantbruksuniversitet i Alnarp hur tio olika sorter av frukter och bär hämmar delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Hon kom fram till att just nypon hade en kraftig hämmande effekt på de båda cancerformerna. 

Nyponpulver har också visat sig hjälpa mot atros och ledvärk.  Det är den verksamma substansen GOPO, vilken innehåller fettsyror och sockerarter som verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande. 

Nypon har en betydelsefull roll inom naturmedicinen. Den schweiziske naturläkaren Alfred Vogel beskrev nyponens utmärkta hälsobringande egenskaper i sitt verk ”Den lille doktorn” från 1952.

”Välsmakande är dessa frukter i hög grad, och fullmogna innehåller de förutom naturligt socker även många närsalter som kalk, kiselsyra, magnesium och fosfor.”

Enligt Vogel har nyponen en nervlugnande effekt. Han rekommenderade även te gjort på nyponkärnor för dess välgörande effekt på njurarna.

Nypon innehåller ca 2000 mg C-vitamin per 100 g frukt. Det gör det till ett av de mest C-vitaminrika livsmedlen. Som jämförelse kan nämnas att en apelsin innehåller 50 mg c-vitamin. 

Förr i världen användes nypon för att motverka skörbjugg, en allvarlig bristsjukdom som uppstår vid otillräckligt intag av C-vitamin.

Det kan vara väl värt att minnas den gamle naturläkaren Vogels grundsats: ”Dina födoämnen skall vara läkemedel och dina läkemedel födoämnen”. Enkelt och naturligt och utan biverkningar – kan det bli bättre så säg?
 
--------------------------------------------------------------------------


Nypon - superbär som lindrar ledvärk
Det sägs att ett enda nypon ger oss hela dagsbehovet av C-vitamin. Nypon innehåller många nyttigheter och en av dom är GOPO, galactolipid. GOPO har antiinflammatorisk verkan och minskar ledvärk som till exempel artros.
 


Ledvärk är vanligt redan från 45-årsåldern och drabbar var tredje svensk. Ungefär en miljon svenskar äter idag smärtstillande läkemedel, dom flesta mot artros. Men det är inte riskfritt eftersom biverkningarna är många.
 
 
Något som däremot är riskfritt är nypon.Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Så bra att man nu vill klassa nyponpulver som läkemedel istället för som naturmedel.
 
 
Nypon hämmar cancer
 
Studier vid Sveriges lantbruksuniversitet har visat att nyponäven kan hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Ju starkare nyponkoncentrat desto mer hämmades cancercellerna.
 
 
Först trodde forskarna att det var C-vitaminet i nyponen som hämmade cancerdelningen, men när man provade med bara C-vitamin, askorbinsyra, så fick man inte alls samma effekt. Troligen är det C-vitamin i kombination med andra ämnen i bären som ger den goda effekten.
 
 
Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter som flavonoider, karotenoider och antocyanider som visat sig vara effektiva mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar.
 
 
GOPO
 
En av de aktiva substanserna i nypon är GOPO, galactolipid. GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler.
 
 
 
Studier visar att GOPO i nypon kan skydda våra broskceller. Forskare vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har upptäckt att GOPO hämmar dom gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som skyddar lederna.
 
 
Forskarna tror att nyponpulvret verkar lokalt genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och ledernas rörlighet ökar.
 
 
Så använder du nypon
 
Nypon varierar i färg från orange till mörkrött och det finns gott om dom under hösten. Mycket mogna nypon kan ätas råa, men dom är inte särskilt goda.
 
 
Nypon innehåller extremt håriga frön som måste plockas bort innan man kan äta dom. Halvera nyponen och rensa sedan bort alla håriga frön. Nypon kan torkas och användas till te, nyponsoppa eller så kan man koka chutney på dom.
 
 
Om du inte vill eller hinner ut och plocka nypon så kan du köpa färdigt nyponpulver, torkade nyponskal eller nyponskalmjöl. Nyponpulver kan blandas med müsli till fil eller yoghurt medan torkade nyponskal kan användas till te, chutney eller marmelad. Av nyponskalmjöl kan du enkelt göra din egen nyponsoppa.
 
 
Andra hälsofördelar med nypon
 
Nypon anses vara lika effektivt mot urinvägsinfektioner som tranbärsjuice. Genom sitt höga innehåll av fytokemikalier så stärker nypon immunförsvaret och hjälper till att behålla våra celler unga. Nypon innehåller även mycket folsyra som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida.
 
 
Satsa på att dricka både nyponsoppa och nyponte så kanske du håller förkylningen borta i vinter, eller strössla över nyponpulver på morgonfilen.
 
 
 
 ----------------------------------------------------------------------
 
 
Nypon (rosa canina)

Nypon är sedan gammalt erkänt som hälsosamt, och har just därför blivit extremt ”produktifierat”. Nypontabletter, nyponkapslar, nyponsoppa – alla dessa uppfinningar är svepskäl för att tjäna pengar. Nypon kan inte patenteras, märkas och säljas, men soppor och tabletter kan. Helt i onödan, förstås: nyponet är i sig holistiskt och blir inte bättre av tillsatser, ämnesisolering eller förpackning i kapslar. Snarare sämre.

Helnypon innehåller minst 40 hälsofrämjande ämnen: aminosyror, vitamin A, C, E och flera varianter av B, biopektin, fluor, fosfor, jod, järn, kalium, litium; högvärdiga antioxidanter som betakaroten, kisel, krom, selen, magnesium och zink; organiska syror t.ex. svavel och folsyra.


Kommersialisering

Pulver av torkade nypon och pulver man vispar upp med vatten till s.k. nyponsoppa är två skilda världar. Nyponsoppa är till stor del onödiga tillsatser, bl.a. socker, och den andel nypon som finns i tas från det yttre skiktet och skalet. Med andra ord skrapar man på ytan och använder inte den verkliga näringsreserven som finns i köttet och framförallt kärnorna. Det kallas helnypon endast då man torkat och malt hela frukten inklusive kärnorna, då vårt matsmältningssystem annars inte kan tillgodogöra sig näringen i de sistnämnda.
   Tabletter och kapslar är inte heller något vi rekommenderar. Man behöver inte göra någonting alls med nypon mer än att torka och mala dem. Tillsatser som används för att framställa tabletter i fast form, det tekniska arbetet med att förpacka pulver i kapslar och laboratorieprocesser där man isolerar ”aktiva” ämnen är bara motiveringar för att ta högre priser.


Synergi, C-vitamin och travhästar

I modern tid fick man upp ögonen för helnyponets effekter i och med att man började ge malt nypon åt travhästar. När man såg effekterna för immunförsvaret, förslitningsskador och hälsan i allmänhet var steget inte långt till att ge nypon åt människor.

Att C-vitamin är bra och att helnypon innehåller mycket av det (ca 34 gånger mer än citrusfrukter) är välkänt. Men det är en fråga om synergi. Helnypon innehåller också flavonider (en växtsterol med starka antioxiderande egenskaper) som i sig har många hälsobringande effekter, men också höjer effekten av C-vitamin.


Mot artros

I nyponkärnan hittar man bl.a. eterisk olja, alfalinolensyra (essentiell fettsyra i omega-3-familjen), galaktos, lecitin, kalium, E-vitamin och en hel del aminosyrer och proteiner.
   En av nyponets komponenter kallas GOPO. Flera nordiska studier visar att GOPO har en kraftfull antiinflammatorisk effekt som hjälper artrosdrabbade dels genom att lindra smärta, dels genom att ge ökad rörlighet. 45 g om dagen för personer med osteoartrit räckte för att ge samma smärtlindring som traditionella antiinflammatoriska läkemedel, utan några mätbara biverkningar.


Ämnen

Kalium reglerar tillsammans med natrium kroppens vätskebalans och bas-syrabalans, samt bidrar till hjärnans syresättning. Det fyller en avgörande funktion för njurar, blodtryck, nerver och muskler. Kalium är också nödvändigt i proteinbildning samt omvandlingen av socker till energi.
   Kaliumbrist orsakas av koffein, socker, koksalt och alkohol, ensidig kost och näringsbrister. Brist kan även uppstå vid kraftig svettning, stress, långvarig diarré, kräkningar, tarminfektioner eller matsmältningssjukdomar. Ett underskott kan leda till allergi, bukspottskörtelinflammation, diabetes, muskelkramp, ödem, förstoppning, hormonella störningar, njurbesvär, tumörer, högt blodtryck och hjärtstillestånd.

Kisel spelar in vid bildningen av ben, vid sårläkning, i kollagenets struktur och i blodkärlsväggarnas elasticitet, samt har positiv inverkan på hår, hud och naglar.

Krom bidrar till att öka muskelmassan och sköter tillsammans med insulin reglerar upptaget av kolhydrater, vilket är livsviktigt för regleringen av blodsockret. Långvarig brist på krom innebär ökad risk för tidig åldersdiabetes.

Litium förekommer naturligt i hjärnan, sköldkörteln och benvävnaden, och spelar som fördelningen antyder en viktig roll i att vidarebefordra nervcellernas signaler. Litium lindrar nedstämdhet och används inom psykiatrin för att behandla bl.a. manodepressivitet. Brist på ämnet tycks medföra ökad risk för magsår, mentala problem, artros, reumatism och hjärt-kärlsjukdomar.

Molybden ingår i enzymer och medverkar i bearbetningen av bl.a. urinsyra, som annars ansamlas i kroppen i hälsofarliga halter.

Selen verkar synergiskt med vitamin E och utgör ett skydd mot cellgifter, radioaktiv strålning, alkohol, kvicksilver, kadmium, bly, m.m. Det stimulerar immunförsvaret, skyddar cellerna från angrepp av fria radikaler och verkar förebyggande mot hjärt-kärlsjukdomar. Hos patienter med cancer, ledgångsreumatism, åderförkalkning, artros etc. återfinner man ofta väldigt låga selenvärden i blodet.

Organiskt svavel ingår som beståndsdel i kollagen och keratin som finns framförallt i musklerna, huden och skelettet, men bildar också brosk, senor, bindväv, hår och naglar. Organiska syror främjar cirkulation i hela kroppen och verkar smärtlindrande och antiinflammatoriskt. Svavel spelar också en viktig roll i immunförsvaret.

Zink är en antioxiderande mineral som verkar basbildande och är nödvändig för uppemot 100 kemiska processer i kroppen, bl.a. i produktionen av flera livsviktiga hormoner. Nypon innehåller också bor med samma stimulerande effekt på hormonproduktionen.


Dosering och förvaring

Pulvret förvaras mörkt, torrt och svalt/rumstempererat.

Skaka 1 msk pulver (ca 10g) i en shaker i ungefär 1 - 1,5 dl vatten, 1-2 ggr/dag. Annars vispa pulvret i uppvärmt vatten, ej över 40 grader eller strö över müslin.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0